Szűrő alapanyagok

Szűrő alapanyagok

Szintetikus                                                                   

 

A durva, s részben a finom szűrő alapanyaga szintetikus PE szál, aminek egymáshoz kötése, termoplaszttal vagy olvadó szállal történik. A hőkezelés során a hőre olvadó és nem lágyuló szálak egymáshoz tapadnak. Ezeken a szűrőanyagokon, a levegő ideális áramlási sebessége 0,5 – 2 m/s .  E szűrőanyagokat belsőmerevítésű vattának hívják. A szűrőpaplan vastagságától függően óriási belső felület alakul ki, ez biztosítja a szűrő nagy portároló képességét, és működési idejét.                           

 

Üvegszál

 

A finomszűrők főként üvegszálból készülnek.Az elemi szálak átmérője kb. 1 µm. A leválasztási fok növekedésével, arányosan csökken az elemi szálak átmérője. E finom szálakból képzett bundát, kalibrált támasztó szövetre helyezik. E szűrőanyagok ideális lég-áteresztő felületi sebessége, 0,15 – 0,3 m/s. Ezen szűrőanyagok kis portároló képességekkel rendelkeznek.

 

 

 

Paplanszűrők

 

A paplanszűrők felhasználási területe általában a kisebb levegő igényű helyek. Ezek a szűrők kivitelüket tekintve lehetnek síkszűrők, és „Z” szűrők. A „Z” szűrők aktív felűlete kb. duplája síkszűrőknek. A paplanszűrők, ugyanazon minőségi kategóriában más és más vastagsággal gyártódnak. A cél ezzel, hogy minden felhasználási területre a legmegfelelőbb szűrőt lehessen alkalmazni. Mint tudjuk a szűrő vastagsága, összefügg a portároló képességével. Általában igaz az a megállapítás hogy minél vastagabb a szűrőanyag annál nagyobb a portároló képessége.

Cégünk az alábbi paplanszűrőket forgalmazza:

 

 

Tipus

FL100

FL150

FL200

FL220

Minőségi osztály,EN 779

G-2

G-3

G-3

G-4

Min.osztály,Eurovent szerint

Eu-2

Eu-2

Eu-2

Eu-2

Am%, EN 779 szerint

70 %

84 %

91 %

94 %

Végellenállás, Pa

250 Pa

250 Pa

250 Pa

250 Pa

Üzemi hőmérséklet : Co

90 oC

90 oC

90 oC

90 oC

Lángállóság, DIN 53438

F 1

F 1

F 1

F 1

 

 

 

 

Tipus

V15/400

V300

V500

V600

Minőségi osztály,EN 779

G-4

F-5

F-5

F-6

Min.osztály,Eurovent szerint

Eu-4

Eu-5

Eu-5

Eu-6

Am%, EN 779 szerint,E %

94 %

45 %

50 %

55 %

Végellenállás, Pa

250 Pa

450 Pa

450 Pa

450 Pa

Üzemi hőmérséklet: oC

90 oC

90 oC

100 oC

100 oC

Lángállóság, DIN 53438

F 1

F 1

F 1

F 1

 

Az általunk forgalmazott szűrők VOLZ és DELTRIAN gyártmányúak, és minden tekintetben megfelelnek az érvényben levő előírásoknak, és a csúcstechnológiát képviselik.

 

Vizsgálati szabványok

 

A szabványok célja, hogy mindenki által elismert, stabil alapokra helyezze a tesztelést, meghatározza a vizsgálati berendezéseket, s egységesítse a teszteredmények formátumát. A szűrőt meghatározólegfontosabb tényezők:

  • leválasztási fok
  • nyomásesés
  • portárolás
  • használati idő

2000. előtt az egységes európai szabványok hiányában az ASHRAE szabvány vagy annak országonként honosított szabványai szerint vizsgálták és minősítették a szűrőket. 2000. évtől az egységes CEN EN 779 és EN 1822 szabvány szerint vizsgálják az összes szűrő-alapanyagot és szűrőt.

A szűrő porleválasztó képességét tesztporral (előszűrők), és külső levegő segítségével állapítják meg. A felhasználó szempontjából nagyon fontos a szűrő portároló képessége. Minél nagyobb, annál tovább üzemeltethető a szűrő. Ez a tulajdonság csak mesterséges , szabványos összetételű tesztporral állapítható meg. A szűrők tulajdonságai az elszennyeződés mértékével változnak. Mivel a külső levegő portartalma relatíve alacsony, így ezek a változások lassan következnek be. Ezért a vizsgálat során a szűrő terhelését mesterséges tesztpor adagolásával növelik.

 

A szűrők legfőbb tulajdonságairól általában


A durva szűrőknél a minőséget jelző szám azt mutatja, hogy a vizsgálat során a tesztpor hány %-át kötötte meg. A finomszűrőknél más a helyzet mivel a vizsgálatot a helyi atmoszferikus levegővel hajtják végre. 2000 – ig a levegő átlátszóságát mérték optimetrikusan, mára azonban áttértek a részecske számlálásra. Azt mérik hogy adott mennyiségű, 0,3 µm méretű részecske hány %-át tartja vissza a szűrő. Sok szűrő hatásfoka a már fennakadt szennyeződésen alapul, míg mások már a be szerelés pillanatában a megadott színvonalat biztosítják. Amennyiben a beszerelés pillanatától igényeljük a megfelelő minőséget, akkor érdemes megvizsgálni a leválasztó képességet mutató görbét, s azok összeállításának módját is. A szűrők értékelésénél gondot okoz, hogy minden szennyeződés sajátosan viselkedik. Ezért fejlesztették ki a szabvány tesztport és a szabvány vizsgálati módszereket. Jelenleg Európában az EN 779 és EN 1822 –es szabvány van érvényben.

Cégtörténet
Légcsatorna tisztítás
Vizsgálati módszerek
Szűrő alapanyagok
Panel v. síkszűrők
Zsákos szűrők
Fém szűrők
Kompakt filterek
Üvegszálas szűrők
Steril szűrők
Szűrőpaplanok adatai
Szolgáltatásaink
Elérhetőség