Információ

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Szűrő alapanyagok

Szintetikus                                                                   

A durva, s részben a finom szűrő alapanyaga szintetikus PE szál, aminek egymáshoz kötése, termoplaszttal vagy olvadó szállal történik. A hőkezelés során a hőre olvadó és nem lágyuló szálak egymáshoz tapadnak. Ezeken a szűrőanyagokon, a levegő ideális áramlási sebessége 0,5 – 2 m/s .  E szűrőanyagokat belsőmerevítésű vattának hívják. A szűrőpaplan vastagságától függően óriási belső felület alakul ki, ez biztosítja a szűrő nagy portároló képességét, és működési idejét.

Üvegszál

A finomszűrők hagyományosan nagyon finom üvegszálból készülnek. Az elemi szálak átmérője kb. 1 µm. A leválasztási fok növekedésével, arányosan csökken az elemi szálak átmérője. E finom szálakból képzett bundát, kalibrált támasztó szövetre helyezik. E szűrőanyagok ideális lég-áteresztő felületi sebessége, 0,15 – 0,3 m/s. Ezen szűrőanyagok kis portároló képességekkel rendelkeznek.

Paplanszűrők

A paplanszűrők felhasználási területe általában a kisebb levegő igényű helyek. Ezek a szűrők kivitelüket tekintve lehetnek síkszűrők, és „Z” szűrők. A „Z” szűrők aktív felülete kb. duplája síkszűrőknek. A paplanszűrők, ugyanazon minőségi kategóriában más és más vastagsággal gyártódnak. A cél ezzel, hogy minden felhasználási területre a legmegfelelőbb szűrőt lehessen alkalmazni. Mint tudjuk a szűrő vastagsága, összefügg a portároló képességével. Általában igaz az a megállapítás hogy minél vastagabb a szűrőanyag annál nagyobb a portároló képessége.

Cégünk az alábbi paplanszűrőket forgalmazza:

Típus

FL100

FL150

FL200

FL220

Minőségi osztály, EN 779

G-2

G-3

G-3

G-4

Minőségi osztály, Eurovent szerint

Eu-2

Eu-2

Eu-2

Eu-2

Am%, EN 779 szerint

70 %

80 %

90 %

94 %

Végellenállás, Pa

250 Pa

250 Pa

250 Pa

250 Pa

Üzemi hőmérséklet : Co

90 oC

90 oC

90 oC

90 oC

Lángállóság, DIN 53438

F 1

F 1

F 1

F 1

 

Típus

V15/400

V300

V500

V600

Minőségi osztály,EN 779

G-4

F-5

F-5

F-6

Minőségi osztály, Eurovent szerint

Eu-4

Eu-5

Eu-5

Eu-6

Am%, EN 779 szerint,E %

94 %

45 %

50 %

55 %

Végellenállás, Pa

250 Pa

450 Pa

450 Pa

450 Pa

Üzemi hőmérséklet: oC

90 oC

90 oC

100 oC

100 oC

Lángállóság, DIN 53438

F 1

F 1

F 1

F 1

Az általunk forgalmazott szűrők VOLZ gyártmányúak, és minden tekintetben megfelelnek az érvényben levő előírásoknak, és a csúcstechnológiát képviselik.

Vizsgálati szabványok

A szabványok célja, hogy mindenki által elismert, stabil alapokra helyezze a tesztelést, meghatározza a vizsgálati berendezéseket, s egységesítse a teszteredmények formátumát. A szűrőt meghatározó legfontosabb tényezők:

  • leválasztási fok
  • nyomásesés
  • portárolás
  • használati idő

2000. előtt az egységes európai szabványok hiányában az ASHRAE szabvány vagy annak országonként honosított szabványai szerint vizsgálták és minősítették a szűrőket. 2000. évtől az egységes CEN EN 779 és EN 1822 szabvány szerint vizsgálják az összes szűrő-alapanyagot és szűrőt.

A szűrő porleválasztó képességét tesztporral (előszűrők), és külső levegő segítségével állapítják meg. A felhasználó szempontjából nagyon fontos a szűrő portároló képessége. Minél nagyobb, annál tovább üzemeltethető a szűrő. Ez a tulajdonság csak mesterséges , szabványos összetételű tesztporral állapítható meg. A szűrők tulajdonságai az elszennyeződés mértékével változnak. Mivel a külső levegő portartalma relatíve alacsony, így ezek a változások lassan következnek be. Ezért a vizsgálat során a szűrő terhelését mesterséges tesztpor adagolásával növelik.

A szűrők legfőbb tulajdonságairól általában

A durva szűrőknél a minőséget jelző szám azt mutatja, hogy a vizsgálat során a tesztpor hány %-át kötötte meg. A finomszűrőknél más a helyzet mivel a vizsgálatot a helyi atmoszferikus levegővel hajtják végre. 2000 – ig a levegő átlátszóságát mérték optimetrikusan, mára azonban áttértek a részecske számlálásra. Azt mérik hogy adott mennyiségű, 0,3 µm méretű részecske hány %-át tartja vissza a szűrő. Sok szűrő hatásfoka a már fennakadt szennyeződésen alapul, míg mások már a be szerelés pillanatában a megadott színvonalat biztosítják. Amennyiben a beszerelés pillanatától igényeljük a megfelelő minőséget, akkor érdemes megvizsgálni a leválasztó képességet mutató görbét, s azok összeállításának módját is. A szűrők értékelésénél gondot okoz, hogy minden szennyeződés sajátosan viselkedik. Ezért fejlesztették ki a szabvány tesztport és a szabvány vizsgálati módszereket. Jelenleg Európában az EN 779 és EN 1822 –es szabvány van érvényben.