Információ

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Tárgy

Üzenet

Vizsgálati módszerek

A durva szűrők vizsgálata során gravimetrikusan határozzák meg a leválasztást, azaz lemérik az üres szűrőt, és a porral telített szűrőt. A kettő különbsége egyértelműen megadja mennyi tesztport választott le a szűrő. A finomszűrők, számszerűleg a szennyezőanyagok olyan jelentős hányadát fogják fel, hogy ezzel a módszerrel lényeges különbség nem mutatható ki közöttük. Ezért a szűretlen és szűrt levegő átlátszóságát mérték és ez a viszonyszám adta a szűrő hatékonyságát. A durva szűrők vizsgálatánál tesztport, a finomszűrőknél a kültéri levegőt használják A finomszűrők optimetrikus vizsgálata nagyon időigényes, így mára már ott is bevezették a szintetikus tesztpor használatát. Egy-egy ilyen vizsgálat két-három hétig is eltartott. A tesztpor részecske mérete 0,4 µm. A vizsgálatnál azt mérik, hogy a tesztpor hány %-át fogja meg a szűrő. Ez a tesztelés már sokkal gyorsabban végrehajtható.

 

A szűrők cseréje és a gazdaságosság

A szűrők állapotát, elszennyeződését ellenőrizni kell. A módszer egyszerű, a szűrő két oldalán létrejött nyomáskülönbség kontrollálásából áll. Általában „U” csöves manométer van bekötve a szűrő tiszta és szennyezett oldalára. Ezt időnként le kell olvasni, vagy az automata jelzőrendszert kell folyamatosan kiértékelni. A legnagyobb megengedett érték szűrőtípusonként van megadva, de általában a klímagép oldalán is feltüntetik. Ajánlott, hogy a durvaszűrőt akkor cseréljék, amikor a nyomáskülönbség kétszerese lesz a tiszta szűrőének .Amikor a rendszer légbefúvója légmennyiség-szabályzóval is el van látva, akkor finomszűrők esetében a cserével meg lehet várni, amíg a nyomáskülönbség a 3-4 – szeresére nő.

 

Gazdasági tényezők, egyéb szempontok

A szűrőket rendszeresen is cserélhetjük, függetlenül a nyomáskülönbség alakulásától, időhatárhoz kötve, vagy egyszerűen csak bakterológiai okok miatt. A szűrőket bizonyos ciklusokhoz igazítva is cserélhetjük (pl.: szabadság, karbantartás) hogy elkerüljük a termelés zavarait. A végleges nyomásveszteség lehet nagyon nagy is, amennyiben a szűrőpaplan mechanikai tulajdonságai lehetővé teszik. A nagyobb megadott végnyomás veszteség, hosszabb használati időt feltételez, esetleg csökkentheti a légszűrés költségeit. Azért esetleg, mert a megnövekedett ellenállás, növeli a rendszer energiaköltségeit.

 

A zsákos és a nagyfelületű szűrők előnyei

A zsákos és a nagyfelületű szűrőket használják leginkább a modern berendezésekben. Ezek előnye a tekercs, vagy síkszűrőkhöz képest a nagyobb felület, ezáltal kisebb ellenállás, kevesebb karbantartás. A kisebb ellenállás csökkenti az energia felhasználást. A motor által felvett energia kW-ban:

 

V x ∆P

P=  ————-

1000x n

P =  felhasznált energia (kW)

V =  légmennyiség (m3/s)

∆P= átlagos nyomáskülönbség (Pa)

n   =  átlagos kihasználtság (h)

 

A zsebes és egyéb nagyfelületű szűrők előnye még a Roll – Band, és a síkszűrőkkel szemben, hogy a nagyobb felület, nagyobb portároló képességgel rendelkezik. A portároló képesség jól mutatja a szűrő használati idejét. A gyakorlatban ez azt jelenti hogy ha az A jelű szűrő portároló képessége 1000 g, amikor a végnyomása 250 Pa, és a B jelű szűrő portároló képessége ui. végnyomásnál 500 g, akkor az A szűrő élettartama kétszerese a B-ének. Gazdasági döntéseknél tehát fontos szempont a portároló képesség. A szűrő élettartamát a következő képlet szerint számolhatjuk:

 

Q x A

tf=  –————————–

n x g x V

 

t= filter élettartam (h)

Q = a szűrő portároló képessége (g/m2)

A  = szűrő felület (m2)

n  = a szűrő leválasztási foka (A%)

g  = a szűrendő levegő portartalma (g/m3)

V = légáram (m3/h)

 

Mennyibe kerül a tiszta levegő?

 

A műtők, számítógép termek levegője mindig a lehető legtisztább. Jelentős összegeket áldoznak rá világszerte. Ám a lakások és az átlag munkahelyek levegője olyan amilyen. A jó légtechnika befolyásolja egy cég működését, gazdaságosságát is. A kutatások egyértelműen bizonyították, hogy egy áruház forgalmát jelentősen növeli egy-egy kánikulai napon, a jó klíma. A szállodák és éttermek levegője is befolyásolja az odalátogatók számát. Az ipari üzemek megtisztíthatják a füstöt, a kibocsátott használt levegőt, és egyúttal visszanyerhetik belőle a plusz hőt, mellyel komoly megtakarításokat érhetnek el. Mennyibe kerülhet a tiszta levegő? Miért elégedjen meg koszosabb levegővel az ember, mint a számítógép. A jó szűrő elenyésző összegbe kerül az általa biztosított előnyökhöz képest.

 

A szűrő költségei, egy rendszer működtetési költségeiben alig haladják meg az 1%-ot!

 

Ma már elfogadottnak tekinthetjük, hogy a tiszta levegő high-tech termék!

A légszűrők kiválasztása a felhasználási területek szerint

 

Néhány példa a durva és finomszűrők felhasználási területéről:

 

Előszűrő

 

CEN EN 779 és 1822 szerint

Finom szűrő  

Minőségi osztály

Leválasztás

A %

Szűrő tudás

Hatásfok

E %

Minőségi osztály

G-1

30-50

15 – 20 µm –es szemcséknél hatásos    

G-2

50-70

10 µm felett hatásos,pl nagyméretű virágpor, textilszálak  

70-85

Leválasztja a nagyobb virágporokat, és a feketítő szennyeződéseket  

G-3

85-90

Kiszűri a nagyobb virágporokat, részben kiszűri a füstöt és a feketítő szennyeződéseket    

G-4

90-95

Kiszűri a virágport és az 5 µ feletti finomport, részben megszűri a füst alkotó elemeit 45 – 55

M5

  Tökéletesen kiszűri a virágport, a feketítő szennyeződéseket, jól leválasztja a füst alkotóelemeit,részben kiszűri a baktériumokat 65 – 75

M6

    Leválasztja a szén és olajfüstöt,részben kiszűri a dohányfüstöt, részben kiszűri a baktériumokat 85 – 90

F7

    Rendkívül eredményesen szűri ki a finom porokat, a feketítő részecskéket, a szén és olajfüstöt, és jól leválasztja a baktériumokat 90 – 95

F8

    Ezek a szűrők már megvédenek a baktériumoktól, és a radioaktív portól, a mérgező részecskéktől, és alkalmasak speciális munkahelyek tiszta levegőjét biztosítani. 95 – 98

F9